Leshnikovo - kylä Bulgariassa

Flag of Bulgaria

Leshnikovo, suomen kieliopin mukaan translitteroituna Lešnikovo (bulg. Лешниково) on pieni kylä kaakkois-Bulgariassa, joka kuuluu Harmanlin kaupunkiin ja samannimiseen kuntaan Haskovon alueella. Postikorttimaisen idyllinen paikka vuorten ja laaksojen välissä.

Näkymä Leshnikovon kylään /Wikipedia

Leshinikovosta ei ole ollut paljoa tietoa saatavilla ja sama pätee moneen muuhunkin bulgarialaiskylään. Minäkään en lähde täyttämään kokonaisvajetta vaan tulen kylään nörtin, hakkerin ja diginomadin tulokulmasta. Tämä sivu on enempi projekti-info, keskustelun avausta sille mitä tapahtuu, mitä Leshnikovossa on ja mitä voisi olla. Koko kylää hyvin esittävät sivut ovat Henry Björkildin ylläpitämä Bulgaria - Mietintämyssy. Henry myös asuu Leshnikovossa vakituisesti.

Ensisilmäyksellä paikan sijainti on lisäämään omaa eksotiikkaa suomalaisen mielessä, Leshnikovosta on matkaa linnuntietä noin 30 kilometriä niin Kreikan kuin Turkin rajalle. Ollaan siis etelä-Euroopassa. Turkin suuntaan on helppoa liikkua, koska sinne vie Harmalista A4-kantatie. Etelässä Kreikan suuntaan ovat vastassa pitkälti asumattomat vuoret.

Leshnikovo kartalla /Openstreetmap

Bulgarian pääkaupunki Sofiaan on matkaa 260 km ja Istanbuliin 320 km. Molemmat tarkoittavat siedettävän kohtuullista bussimatkaa ja bussin kyytiin pääsee helposti Harmanlin linja-autoasemalta. Maan pääpiirteiset liikenneyhteydet löydät Wikitravelin karttakuvasta.

Kylän rakenne

Leshnikovossa on alle sata taloa, joista monet ovat asumattomia. Vuoteen 2020 mennessä vakituisten asukkaiden määrä on tipahtanut alle sadan. Kylässä on kaksi kauppa-kahvilaa ja kunnostettu kaksikerroksinen kylätalo (kuva alla), jossa hoidetaan kyläläisten asioita. Samassa rakennuksessa on tapahtumatila, kirjasto ja elokuvasali. Myös oma juustola löytyy jossa valmistetaan juustoa myyntiin asti.

Village_house_in_Leshnikovo

Kylässä on toimiva kunnallinen vesijohtojärjestelmä ja vesi on juotavaa. Kunnallinen jätehuolto toimii pitkälti samaan tapaan kuin Suomessa ja tyhjentää talojen roska-astiat.

Tietoliikenneyhteydet ja sähkö

Kaikki kolme Bulgarian matkapuhelinoperaattoria A1 Austrian Telekom, Telenor ja Vivacom toimivat alueella. Maastosta johtuvia katvealueita esiintyy paikoitellen. Etätyökelpoinen langaton internetliittymä on tarjolla paikallisen laajakaistaoperaattorin kautta. He tarjoavat kiinteää nettiä sopimuksella 18:n levan (9 euroa) kuukausihintaan. Tämän liittymän nopeus on pysytellyt keskimäärin 5 Mbit/s vauhdissa Bredbandskollenin palvelulla mitattuna.

Toimivan tietoliikenteen ja etätyön perusta on vakaa sähkönsyöttö. Kylän 230v-sähköt ovat osoittautuneet yllättävän vakaaksi ja katkot ovat harvinaisia joten upsin käytölle ei ole välttämätöntä tarvetta. Sähkölasku on hyvin maksajaystävällinen.

Postin ja pakettien lähettäminen (otetaan tämä tähän kohti). Lähin postitoimisto on Ivonovissa. Suomesta voi lähettää normaalisti kirjeitä ja paketteja perinteisen postin ja kuljetusliikkeiden kautta. Suomen Posti lupaa paketeille 6 työpäivän toimitus aikaa Bulgariaan. Kuljetusliikkeistä parhaan hinta-laatusuhteen on tarjonnut Ecoparcel. Lähetysten seurantaa Bulgarian puolella mahdollistaa IPS Web Tracking ja 17TRACK palvelut.

Kylän suomalaiset

Viime vuosien aikana Leshinikovon kylään on asettunut asumaan suomalaisia vakituisesti ympäri vuoden. He ovat hankkineet käyttöönsä autioksi jääneitä taloja ja kunnostaneet niitä. Kiinteistöjen hinnat lähtevät muutamasta tuhannesta eurosta ja päätyvät 10 000 euroon riipuen koosta, maa-alueesta ja rakennuksien kunnosta. Talokauppoja harkitsevan kannattaa olla yhteydessä suoraan Henry Björklidiin. Hän pystyy auttamaan asiassa eteenpäin.

Abandoned_house_in_Leshnikovo

Kuvassa esimerkki hylätystä, autiosta talosta, joka etsii uutta omistajaa.

Mikä saa ihmiset muuttamaan Bulgariaan? Mikä saa minut haluamaan omaa paikkaa Leshnikovossa?

Yleisesti ottaen aurinko&halpuus. Aurinkoa tulee vuoden lyhimpinäkin päivinä kohtuullisesti. Pitempää oleskeluun Bulgaria on Euroopan edullisimpia kohteita. Virallisesti turististatuksella saa viipyillä 90 päivää yhtäjaksoisesti. Kolmantena voisi olla helppous. Suomalaiselle Bulgaria on lähellä, muutaman lentotunnin päässä eikä omalla autolla tavoittamattomissa. Muutaman matkapäivän päässä Helsingistä, jonka ajaminen ei ole ylivoimainen tehtävä. Bulgaria on vankasti Euroopan Unionissa, mutta se ei vielä kuulu Schengen-alueeseen. Kaikesta kritiikistä huolimatta EU tekee eu-kansalaisen liikkumisen helpoksi.

Halpuus, kauniimmin ilmaistuna edullisuus luo aina oman eksotiikkansa. Sanomatta selvää, että pitempiaikainen oleminen on mielekkäämpää, kun jokaista euroa ei tarvitse tarkkaan harkita perustekijöiden kanssa. Jo paikan hankinnassa "muutama tonni" on helpompi niellä kuin "muutama kymppitonni" tai puhumattakaan 100 000 euron ja sen yli menevät budjetit. Leshnikovossa 5000 euroa kiinteistöön ja 2000 euroa peruskorjaukseen on realistinen alku.

Omaa paikkaa etsiessä raha ei voi olla ainoa lähtökohta. Tärkeintä on miettiä mitä itse oikeasti haluaa. Sen jälkeen on päätettävä mikä on realistista ja mielekästä. Sitten tositoimiin ja tutustumaan paikkoihin paikan päällä. On siistejä paikkoja, on enempi räjähtäneen näköisiä paikkoja. Kylät ja niiden henki voivat vaihdella suuresti. Miten oma elämä rakentuu uudessa paikassa ja mitä on pakko tehdä.

Millaiselle ihmiselle Bulgarian pikkukylät kuten Leshinikovo on hyvä vaihtoehto? Rauhaa, maaseuta hakevalle. Halu laittaa oma puutarha ja kasvattaa itse omaa ruokaa. Puuhastelevalle, tekevälle ihmiselle. Halpaa aurinkoa etsivälle vähävaraiselle eläkeläiselle. Diginomadille, joka ei ole paikkaan sidottu ja jota viehättää 10% tasavero.

Kokemuksesta tiedän, että Espanjan Fuengirola ei ole ehkä kaikkein paras paikka rakentelulle. Monella tapaa harrastetila, käsityöläisen työtila tai taiteilijan ateljee on vain helpompi hoitaa Bulgariasta. Espanjan Costa del Solilla ja erityisesti Barcelonassa on tarjolla aurinkoa, kulttuuria, baareja, watersporttia, tekemistä, mutta bungalowin tai kerrostalon omistaja ei välttämättä ilahdu, jos vuokralainen ruiskumaalaa projektiaan huoneistossa. Oma tila on pakko ostaa tai vuokrattava kalliiseen hintaan. Barcelona on diy-ihmisen mekka, mutta eläminen on kallistunut viime vuosina. Jos omalla porukalla tekee tiukkaa niin kuinka tiukkaa se tekee uudella tulijalla?

Portugalin ja Espanjan urbaanit, coolit hipsterpaikat eivät ole suoraan verrannollisia itäeurooppalaisiin syrjäkyliin. Molemmista maista löytyy riittävästi syrjäkyliä ja kaupunkeja joissa on paljon tyhjiä tiloja ja taloja. Verrattaessa kolmikon Por-Esp-Bul elintasoja niin erot näkyvät paljain silmin. Samoin bulgarialainen startup-ekosysteemi on jäljessä näitä kahta verrokkimaata. Tilannetta kuitenkin parantaa Bulgarian talouskasvu jonka ennustetaan jatkuvat lähivuosina. Asema EU-Euroopan köyhimpiin maihin kuuluvana pitää huolen ettei eu-tukien lakkaaminen ole näköpiirissä. Tekijälle tämä on aina mahdollisuus. se Valmista hakevalle Bulgarian pikkukylät eivät ole paras vaihtoehto. Heidän kannattaa suunnata Varnaan tai Burgasiin. Sieltä löytyy myös rantaelämää. Jos oma mielenlaatu on enempi urbaani niin vastinetta voi löytyä Sofiasta tai Plovdidista. Hyvänä puolena vilkkaampien paikkojen asuntojen myynti- ja vuokrausilmoituset löytyvät paremmin netistä. Googlaa "bulgaria properties". Hinnat on sen mukaisia jotta välittäjällekin saattaa jäädä jotain. Ei siis kiinnosta minua.

Paikan ostaminen

Ostoprojektina oman paikan (talo+maa alla) hankkiminen ei ole monimutkainen prosessi. Tarvitaan kohde ja myyjä, sovitaan hinta, tehdää sopimus ja paperit kiertävät notariaatin kautta. Sovitusti maksetaan sovittu hinta. Kieli on oma haasteensa ja sen takia (semi)ammattiapu kaupanteossa on tarpeen, mutta lakimiehelle en näe välttämätöntä tarvetta. Bulgariassa rajoitetaan yksityishenkilönä ulkomaalaisten ostajien maanviljelymaan hankkimista, mutta talo+maa alla on vapaa näistä rajoituksista. Vuosittain perittävää kiinteistöveroa peritään, mutta suomalaisittain se on olematon maksu.

Talojen remontointi

Talojen ja paikkojen remontointi on laaja, moniuloitteinen kokonaisuus joten käyn läpi vain muutamia asioita joihin olen törmännyt ja huomioinut.

Kaksi ensimmäistä asiaa jotka tulevat mieleen remontoinnista ovat materiaalien hinta ja mitä maksaa apu. Lämminvesivaraaja on investointi, joka on tehtävä poikkeuksetta peruskorjauksessa. Paikalle tuotuna ja asennettuna varaajan hinta on alkaen 200 euroa. Tämä esimerkki kertoo missä hintaluokassa remontin yksityiskohdissa mennään. Hintoja voi vertailla Praktiker-ketjun englanninkielisillä sivuilla https://praktiker.bg/en/

water-heater

Vuonna 2021 Bulgariassa on selvää rakennusbuumia joka on nostanut niin materiaalien kuin työn hintaa. Ammattitaitoista työvoimaa on saatavilla muttei aina niin helposti. Kieli on suuri haaste, mutta asioista selviää ammatti-ihmisten kanssa.

Leshnikovon kuin koko Bulgarian kylät ovat täynnä mutatiilitaloja, joka ei ole välttämättä huono. Tässä kohtaa suuri varoituksen sana. Seinät ja perustukset kannattaa tutkia tarkkaan kuinka pehmeitä seinä oikeastaan ovat. Itsellä tuli vastaan seinä joka näytti kohtuu hyvältä, mutta oli todellisuudessa niin pehmyt ettei siihen voinut kiinnittää mitään. Koko seinä on rakennettava uudelleen. Jokamiehen kuntokartoituksen tekee ihan ruuvimeisselillä tökkäämällä.

Lattiat voivat olla kaltevia tai niissä on kohtia joissa sementin tilalta on kuivaa maa-ainesta. Jos talo on muuten kunnossa niin tämä ei ole ongelma. Lattia on vain valettava uudelleen. Positiivisena yllätyksenä olen havainnut, että monesta talosta löytyy yllättävän hyviä puulattioita. Usein puulattia on maalattu sosialistiajan maalilla jonka poistaminen vaatii höyläämisen. "Sosialismi istuu tiukassa".

Sokkelit ja katto. Tarkista perustukset kunnolla! Ne pitää olla kiveä. Eri asia minkä päällä kivet ovat. Mikäli taloon joutuu tekemään kattoremontin niin suosittelen remontin tekemistä kokonaisurakkana jossa vaihdetaan tarvittavat aluskatteet. Katot ovat poikkeuksetta tiilikattoja. Urakan hinta riippuu koosta ja mitä tehdään. 3000...4000 euron kokonaishintalaput ovat normaaleja. Vanhojen talojen kattotuolit ovat yllättävän järeää tekoa.

Juustokylä

Jokaisella paikakunnalla pitää olla oma ruokansa tai herkku johon se yhdistetän. Leshnikovolla se on ehdottomasti Sirene-juusto. Itse asiassa kylästä löytyy useampikin juustola. Ne myyvät juustoa suoraan kuluttajille. Tästä enempi tulevilla kyläsivuilla www.leshnikovo.com

Sirene-cheese-juusto

18000 brittiä ei voi olla väärässä

Espanjan suomalaisyhteisö on legendan tasoa. Maasta löytyy suomalaista koulua ja leipomoa. Bulgarian suomalaisyhteisö on edelliseen verrattuna vaatimatonta tasoa, mutta kasvava. Jos hakee suomalaista, skandinaaviseuraa oman olemisen kylkeen, niin Espanjassa ja Thaimaassa sitä on tarjolla. Turkissakin elää 2000n suomalaisen populaatio.

Mutta, mutta, joidenkin arvioiden mukaan jopa 18000 brittipassin omistajaa oleilee enempi tai vähempi pysyvämmin Bulgariassa ja 18000 brittiä ei voi olla kokonaan väärässä. Eihän?

Mielenkiintoinen liite: kylän historia bulgariaksi

Löysin mielenkiintoisen paperin leshnikovolaisesta talosta jota remontoin. Siinä on Leshnikovon historia bulgariaksi. Paperista ja sen kirjoittajasta minulla ei ole mitään tietoa, mutta tiedot vastaavat sitä mitä olen kuullut muuallakin.

Image without description

Lähteitä ja muuta ihmeteltävää

Asunnon ostaminen ulkomailta

// viHannes, 7 jun 2022 in Helsinki, Finland