Matomo, avoimen lähdekoodin analytiikkatyökalu

Matomon logo

Matomo on analytiikkatyökalu, joka tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet tietojen keräämiseen ja analysoimiseen verkkopalvelun käytöstä. Tämän tiedon pohjalta niin yritykset, organisaatiot kuin yksittäiset ihmiset pystyvät rakentamaan reaaliaikaista raportointia ja kehittämään palveluita.

Matomo tunnettiin aiemmin nimellä Piwik, joka jatkaa kaupallisena palveluna Piwik Pro brändin alla.

Matomon vankkana perustana on avoimen lähdekoodin (open source) projekti jota tukee aktiivinen kehittäjäyhteisö. Tämän rinnalla ovat integraattorit, palveluntarjoajat ja ulkopuoliset kehittäjät voivat rakentaa omat tuotteensa ja palvelunsa ohjelmistolisenssin mukaisesti. Piwik Pro on pohjimmiltaan yhdenvertainen palveluntarjoaja vaikka se juridisella puolella on myös tekijänoikeuksien haltija.

Image without description

Kaupallinen toiminta pohjautuu levityksessä käytettyyn ajanmukaiseen ja joustavaan GPL v3 lisensointimalliin. Kaupallinen ekosysteemi ei ole pois avoimelta yhteistoiminnalta. Päinvastoin. Se lisää käyttäjien mahdollisuuksia toteuttaa ratkaisujaan ja palaute kaupallisilta toimijoilta ohjaa avoimen koodin tuotetta markkinalähtöissesti.

Taustaa

Projektina Matomo näki päivänvalon vuonna 2007 Lontoossa. Tämän jälkeen se on ohjelmistotuotteena monipuolistunut ja ekosysteemi sen ympärillä on kasvanut merkittävästi. Miljoonan downloadin rajapyykki saavutettiin kesäkuussa 2012 ja 50:lle eri kielelle se oli käännetty heinäkuussa 2013. Tämä on selvä osoitus toimivuudesta, laajennettavuudesta sekä luotettavuudesta. Lue lisää historiasta: matomo.org/history

Projektin uusi nimi Matomo (japaniksi "rehellisyys") otettiin käyttöön tammikuussa 2018 "Piwik is now Matomo".

Käyttöönotto

Helpoin tie Matamon pilotointiin tarkoittaa käyttäjätunnuksen avaamista palveluntarjoajan webpalvelussa ja javaskriptin lisäämistä haluttuihin sivuihin omalla puolella. Käytännössä tämä merkitsee muutamaa lukijalle näkymätöntä copy/paste-riviä lisäämistä websivun ala- tai yläosassa.

Todennäköisesti ei ole mitään estettä kokeilla Matamoa rinta-rinnan vanhan analytiikkatyökalun kanssa jolloin tapauskohtaisesti voidaan vertailla saatuja hyötyjä. Asennuksia ei siis tarvita, joten tämä tekee kokeilemisen helpommaksi. Suurempia asennuksia ei todennäköisesti tarvitse tehdä myöhemminkään, koska kyseessä on täysiverinen SaaS-pilvipalvelu.

Käyttö

Kun pilotointi on avattu ja kävijäseurantakoodi (tracking code) on kunnossa omalla puolella, käyttäjän tarvitsee vain kirjautua selaimella webpalvelun näkymään. Palvelussa on jo sellaisenaan paljon tietoa ja raportointia.

Jokaisella toimittajalla on mahdollisuus räätälöidä yhteisöltä tulevan ohjelmistokonaisuuden päälle omia palvelujaan ja tarjota niitä käyttäjille. Android- ja ios-laitteille ovat omat mobiilisovelluksensa: matomo.org/mobile.

Palvelun skaalaantuvuus

Skaalaantuvuus on hyvin tärkeä tekijä ohjelmistoille ja palveluille. Tämä tarkoittaa sitä, että palvelu säilyy ennallaan vaikka tekninen toimintaympäristö muuttuu. Tilanne tulee eteen esimerkiksi silloin, kun yritys kasvaa, tulee uusia toimintoja tai siihen yhdistetään uusia organisaatioita. Sama pätee luonnollisesti päinvastaisiin suuntiin.

Kokeilu on helppoa tehdä hankkimalla valmista palvelua tai asentamalla omalle palvelimelle. Matomoa/Piwik Prota käyttävä asiakas ei jää pulaan isomman mittakaavan tapauksissakaan, koska toimiva lisensointimalli mahdollistaa erilaisten ratkaisujen hakemisen. Tämä tarkoittaa toimittajariippumattomuutta.

Liitettävyys ja laajennettavuus

Oman järjestelmän laajentamiseksi on tarjolla hyvä valikoima lisäosia niin teemoina kuin plugineina, niin kaupallisina kuin maksuttomina. Matomo tarjoaa premium-lisäosia oman markkinapaikan On-Premise Marketplace kautta ja karvahattupuolen peruslisäosat plugins.matomo.org. Hintaesimerkkinä WooCommerce Analyticsin laajennus maksaa 39 euroa vuosi.

Matomo on helposti liitettävissä moneen valtavirran julkaisujärjestelmään kuten WordPress tai Drupal. WP-maailmassa helpoin tapa liittää analytiikka mukaan on ottaa käyttöön WP-Matomo (WP-Piwik) lisäosa Wordpressin puolella.

Kehittäjäsivut: Matomo Developer Zone. Kehittäjille on tarjolla hyvin dokumentoitu ohjelmointirajapinta Matomo Analytics API.

Tietoturva ja yksityisyys

Matomoa on rakennettu alusta asti täyttämään korkean tietoturvan kriteerit ja ohjelmistotuotteena se on Euroopan Unionin tietosuojaa määrittelevän direktiivin Direktiivi 95/46/EC mukainen. Matomon itse itselleen määrittelemä privacy policy.

Markkinaosuus

Kävijäseurantaohjelmistojen web analytics markkinaosuuksissa Google Analytics on markkinajohtaja. Maailmanlaajuisesti Matomo osuus on Datanyzen mukaan luokkaa 1.1% elokuussa 2019 (Viite 1).

Suomessa markkinaosuus on 1% luokkaa (Viite 2) eli kirittävää siis riittää.

Googlen kohdalla erityisesti tietosuojaominaisuudet aiheuttavat keskustelua. Ehkä osin johtuen juuri tämän tiedostamisesta, Matomolla on merkittävä markkinaosuus erityisesti Saksassa (Viitteet 3 ja 4). Elokuussa 2019 osuus oli yli 7%. Yleisesti ottaen saksalaiset toimijat pitävät tietosuojaa tärkeänä omassa toiminnassaan.

Piwik PRO

Piwik PRO on kaupallinen palveluntarjoaja Puolan Wroclawista, joka rakentaa omaa palveluaan yhteisön tuottaman version rinnalla. Tätä kautta on myös saatavilla kaupallista tukea.

Yrityksenä Piwik PRO on saanut myös 2 miljoonan dollarin riskirahoituksen vuonna 2017. Sijoittajina Warsaw Equity Group ja Tim Schumacher (Viite 5).

Viitteet

1) Datanyze: https://www.datanyze.com/market-share/web-analytics/matomo-market-share

2) Datanyze: https://www.datanyze.com/market-share/web-analytics/Finland

3) Datanyze: https://www.datanyze.com/market-share/web-analytics/Germany

4) Piwik.org/blog: http://piwik.org/blog/2011/09/announcing-piwik-meetup-in-munich-germany-on-oct-22nd-register-now-free/

5) Piwik PRO: https://piwik.pro/2017/03/piwik-pro-raises-2-million

// viHannes, 7 jun 2022 in Helsinki, Finland